Cyprus Theatre Organisation

Χάιντς-Ούβε Χάους

Σπουδές: Φοίτησε και εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στην Ακαδημία Κινηματογράφου Potsdam-Babelsberg (Υποκριτική) και στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου (Cultural Studies, German Literature and Theatre Science, Dipl.rer.cult., Dr.phil).

 Σκηνοθέτης Θεάτρου, εμπειρογνώμονας Πολιτιστικών Σπουδών και Θεάτρου; από το 1997 καθηγητής στο Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Θεάτρου (PTTP) και στο τμήμα Θεάτρου του πανεπιστημίου Delaware του Newark (ΗΠΑ). Ξεκίνησε τη μακρά καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή του καριέρα ως σκηνοθέτης στο Deutsches Theater του Βερολίνου. Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Σκηνοθεσίας του Ανατολικού Βερολίνου. Επικεφαλής του Τμήματος Διεύθυνσης.

 Οι παραγωγές του με επαγγελματικά θέατρα περιλαμβάνουν έργα των αρχαίων Ελλήνων, του Σαίξπηρ, των Γερμανών Κλασικών, του Μπρεχτ και των Εξπρεσιονιστών, που σκηνοθετήθηκαν τόσο στη Γερμανία όσο και σε χώρες όπως η Κύπρος, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Μερικές από αυτές τις παραγωγές παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη. Είναι γνωστός στην Κύπρο από το 1975 και την παραγωγή του Μπρεχτ «Ο καυκασιανός κύκλος με τη κιμωλία» με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και έκτοτε αναπτύχθηκε μια επιτυχημένη συνεργασία. Τα λογοτεχνικά του κείμενα και η ποίηση, καθώς και η δουλειά του ως ζωγράφος (εν μέρει υπό το ψευδώνυμο Jean Bodin) έγιναν γνωστά στο ευρύτερο διεθνές κοινό μόλις πρόσφατα. Είναι Επίτιμος Μέλος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Επίτιμος Πολίτης της ελληνικής κοινότητας Κατοχή. 

Τιμήθηκε με το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για τη σκηνοθεσία του στο έργο «Έξω από την πόρτα» (ΘΟΚ, 2003-2004).